The Cog in the Machine

Level 23
Verified
Hello! I have started using AOMEI Backupper Pro and imaged a clean installation of Windows to test the product. The restore process was smooth and fast but I noticed one weird thing: after restoration, Windows updates history was removed. Is this expected?
 
  • Like
Reactions: Protomartyr

Cortex

Level 23
Verified
Interesting: I've been using imaging software for years & was always under the impression an image contained all info in C:\ for example & that's always been the case for me - You could use Macrium Reflect free, that has always retained all info, I'm pretty sure - Macruim is every bit as good as AOME maybe a little more complex to set up but that's all - Did AOME give any explanation for WU history being obliterated?
 

The Cog in the Machine

Level 23
Verified
AOMEI support suggested deleting this registry key before running a system backup
IMG_20200226_105208.jpg
 

The Cog in the Machine

Level 23
Verified
AOMEI support is very friendly and efficient. AOMEI Backupper desktop icon was displayed incorrectly (blank white). I know the issue is related to icon cache. I have followed the instruction on Windows Central to rebuild Windows icon cache but, unfortunately, it did not work for me. Luckily, AOMEI support provided me with a .bat file that magically fixed the issue for me. I admit that at first I was afraid to run the file and then decided to do so as I have no other options.

Anyway, after going through Kerish Doctor's settings I found an option to fix "Icons are not displayed correctly" under "Maintenance" "Solving PC Problems". Unfortunately, I came across it after the issue had been fixed.
 

redsworn

Level 4
Verified
I spent at least 30 minutes to try to find the article I've read long time ago about this specific VSS quirk and why it's never been fixed. But I couldn't find it again. :sleep:
I found this knowledge base from Acronis instead.
 

The Cog in the Machine

Level 23
Verified
I spent at least 30 minutes to try to find the article I've read long time ago about this specific VSS quirk and why it's never been fixed. But I couldn't find it again. :sleep:
I found this knowledge base from Acronis instead.
But as far as I remember AOMEI offers to use their own process and technology instead of VSS for the backup process. Have you ever tried it?
 

redsworn

Level 4
Verified
But as far as I remember AOMEI offers to use their own process and technology instead of VSS for the backup process. Have you ever tried it?
Sure I did. I used AOMEI Backupper Free for years until someone gifted me a Macrium Home license.
Unless they've made a change, AOMEI uses VSS by default. Did you make sure you configure AOMEI to use its own engine instead of VSS?
FYI that registry hack from AOMEI support appears in VSS official documentations. So obviously it has something to do with the VSS itself. Check the link below and you'll see it being mentioned there.
 
Top